Norgesferie – bli kjent

Frokost

Frokost på Gjentebu

Livia leser

Norske pike i en norsk hytte

Efter en natt hvor det er en del snakk om hvorvidt det er natt eller ei når det ikke er mørkt, gryr endelig dagen med flott sol.

Livia vil leke men sammen med Morfar er det strengt mat-regime; som alle andre skal hun sitte ved bordet når det spises.  Effekten er, naturligvis, at hun spiser hun også.  Mindre småspising er en fordel for alle parter.  Legg merke til blomstene.

Oldemor sier det er en fin kulp i nærheten, så vi drar for å bade.  Det blir ikke vellykket.  Vannet er femten grader i beste fall, kun Morfar våger seg uti.  Livia blir så skuffet over at hun ikke kan bade, selv om hun står ved vannkanten.  Vi kjører tilbake til hytta med en trist Liva.  Men det går heldigvis fort over.

Flagg

Jeg vil ha norsk flagg, sa hun, så det fikk hun

Bagn er nærmeste tettsted.  Vi kjører dit for å handle.  På veien ser vi både sauer og kyr som står helt inntil veien.  Vi stopper og snakker til dem (men de snakker ikke tilbake).  Livia synes det er fantastisk med dyrene som går fritt rundt i skogen.

Bagn er ikke noe stort sted, men de har noen få butikker.  På en jernvarehandel har de norske flagg.  Livia ber om å få ett, og hun er så skjønn når hun vifter entusiastisk med det at ingen kan motstå.  Det er forresten ikke bare hunden Anna som er full av klistremerker; selv har hun flere i håret.  jeg forsøker å finne ut hvorfor men uten hell.

Morfar skaper stor forventning hos Oldemor med å kjøpe alt som er nødvendig for å montere en kran på et 25mm vannrør.  Suksessen er fullkommen når han senere rett og slett monterer den uten noe om-og-men.  Hva skal man med utdannelse når man kan gjøre suksess på andre måter?

Is

Sommernorge

Ut på tur

Ut for å plukke blomster

Man kan ikke gå i en butikk i Norge om sommeren uten å kjøpe is.  Vet ikke hvorfor hun ikke vil ha softis.  I tillegg kjøper vi også en Karsten og Petra-bok.

Vi har en fin time i Bagn sammen med Oldemor.  Også på vei tilbake møter vi sauer.

I Valdres er det en fantastisk blomsterprakt.  Blomstene er ikke så store og fargesterke som i Toscana, men det er så uendelige mange fler av dem.  Det vokser blomster overalt.  På hytta er det friske blomster på alle bord hver eneste dag.  I tillegg er det jo slik at om man sover med syv friske blomster under hodeputen vil man drømme om den man skal gifte seg med.  Visstnok bare på St. Hansaften, men det er en bagatell vi unnslår.

Sammen med Oldemor går vi derfor ut i blomsterengen.  Livia skal plukke (minst) syv sorter for å ha under hodeputen i natt.  Det er en del av Morfars strategi for å få henne til å sove i egen seng.

Utedo

Utedo

Men før vi kommer så langt er det noe annet som må gjøres.  Livia blir ikke så lite forskrekket når hun oppdager hva det betyr at det er utedo på hytta.  Til tross for Morfars advarsler vil hun titte ned i doen, og da bestemmer hun seg for at hun ikke under noen omstendighet vil sitte der.  Men kombinasjonen av at naturen presser på og forsikringer om at det både er ufarlig og enkelt så tar hun doen i bruk.

Morfar ville ikke tatt bilde av henne på do om hun ikke hadde bedt om det: “Sende til Babbo” sa hun.  I gamle dager var doen kledt med tegninger av sopp.  Nå er det katter, og vi kaller det kattehuset.  Høres bedre ut enn utedo.

Blomster

Solen skinner

Det er mange blomsterenger vi kan gå til.  Vi velger den nærmeste, som bare er noen hundre meter fra Hytta.   Som alle andre barn synes Livia det er morsomt å lete efter forskjellige blomster.  Sjelden ser man den barnslig gleden klarere enn når hun plukker blomster.  Og det er jo så mange å velge mellom.

Danser

Danser (med hendene fulle av småstein)

Oldemor går tilbake til hytta mens Morfar og Livia går en tur.  Solen skinner så herlig, det er fint og varmt, og vi har en fantastisk halvtime på veien oppover mot fjellet.

Det er ikke lett å forklare forskjellen mellom en port og en grind.  At det har med sauer som går fritt omkring, i motsetning til en grense for privat eiendom.  Men at en lukket grind skal lukkes, dét terper vi på.

Det er sauemøkk overalt og vi har mye moro av å ikke tråkke i den.  Vi ler av et forslag om å sende en tørr ruke hjem til Mamma i en konvolutt slik at hun kan få se.  Hun ler seg fillete av tanken på hva postbudet vil si når brevet lukter.

Uten at jeg forstår hvorfor fyller hun begge nevene med småstein.  Hun sier noe om at de skal være sammen med blomstene. Men vi har ikke plukket de syv sortene enda, så det er ikke lett å vite hvorfor.  All småstenen ender forresten til slutt opp i en haug midt på terrassen.

Sov sorter

Syv sorter

Blomstene under puten

Blomstene under puten

Til slutt plukker vi syv sorter, lager en bukett, og gjør oss klar til sengen.  Efter at Morfar har lest både om at Karten og Petra er på båttur og at de lærer å sykle, sovner hun i sengen sin.  Sammen med Anna (med alle kristermerkene) og blomsterbuketten under puten.

1 comment to Norgesferie – bli kjent

  • Guri-Inger

    Vedr. utedo: for ikke å avskrekke fremtidige gjester så burde du nevne at vi har gode fasiliteter innomhus for personer som kan ta skriftlig
    instruksjon.