Oldemor og Tante Marianne

Anna ser på Grøset

Anna og Livia

Uteaktiviteter

Yndlingsaktivitet

Det er fredag 22. februar, og denne dagen starter som alle de andre: Vi går til Grøset og ser på at de lager bøker.  De som jobber der kjenner oss og vinker.  Vi vinker tilbake.  Livia sier at Anna er veldig interessert, og hun holder henne opp så hun kan se ordentlig.  Vi hilser på han som kjører lastebilen og snakker om at de sikkert lager bøker som noen barn skal lese på sengen i kveld.

Oldemor ankommer i god tid, og blir med til barnehagen.  Der har de vært ute i to timer.  Livia liker bare én ting: Ake på matte.  De voksne sier hun går opp, aker ned, går opp, aker ned, uten stopp.  Det er så herlig å se henne med frostroser på kinnene.  Vi går inn i barnehagen for å skifte, og Livia kjefter på Oldemor fordi hun går inn med sko.

Livia klatrer

Snart, snart, snart

Vi har fått en ny utfordring i barnehagen.  I henhold til Livia så sier de voksne at hunh er så stor at hun må kunne tørke seg selv når hun har vært på do.  Hun sier (til Morfar) hun ikke greier, men det kan godt være at hun ikke vil.  Uansett årsak så må undertøyet vaskes dersom hun har vært på do i barnehagen.  Men problemet er at det gjør at hun vegrer seg, og dét blir det problemer og mageproblemer av.  Vi må nok undersøke saken her hjemme først, slik at Morfar vet om det er manglende vilje eller evne som er ligger bak.

Som vanlig er det ikke bare å dra avgårde.  Først skal vi skifte fra kjeledress og alt som hører med det å være ute når det er kaldt.  Derefter desinfisere hendene.  Så skal Livia stikke av fra Morfar et par ganger.  Så skal hun klatre opp på et fjell av sne.  Vi har fått låne ski og staver, så hun skal klatre opp på fjellen én gang til, denne gangen med stavene.  Så skal Anna få lage spor i sneen, Et Cetera, Et Cetera.  Oldemor er nok litt mindre tålmodig enn Morfar.

Vel hjemme ser Livia på BarneTV fra nrksuper.no og leker i vinduskarmen hvor hun får besøk av Oldemor, mens Morfar lager middag.  I dag er det “Kapteinens fylte rødspette”.  Til avveksling ikke potetene som Livia elsker, men derimot ris og rømme.  I dag vil hun bare ha ris og rømme.  Til dessert saft og en bolle.

Ski

Ut på tur

Fall

Ikke så lett

Oldemor skal på middag med sine venninner her i Grue og drar avgårde.  Livia og Morfar skal vente halvannen time før Tante Marianne kommer.  Livia spør om ikke hun kan få gå på ski mens vi venter.  Det synes Morfar er en fantastisk idé.

På med fleece, ullsokker, den lilla dressen og skisko, og ut i mørket.  Vi går bort på jordet og står på ski i bakken der.  Under sneen finner vi isen på dammen som vi kjørte spark på for to uker siden.  Isen er like glatt som den var.  Vi lyser ned i isen og ser efter fisker, men ser ingen.  Dagens forelesning handler om tele jorden.  Det er bare åtte kuldegrader.

Efter en stund på jordet går vi bort til bakken utenfor huset til Astrid.  Der har Astrid laget skispor og dem vil Livia prøve.  Hun faller hundrevis av ganger, men er ved frisk mot.  Opp igjen.  Frem og tilbake, opp og ned.  Det er en fantastisk time.  Men det er vanskelig å se i mørket og endelig (!) er hun fornøyd og vil gå tilbake til Grisehuset.  Først er hun lei av ski og vil gå til fots.  Men ikke før er skiene tatt av før hun vil ha dem på igjen.  Og det får hun, og går tilbake i sine egne skispor.

Kvikklunch

Kvikklunch på tur

Livia rydder

Alt på plass

Vi har jo vært på tur og Morfar er så strålende fornøyd med at Livia selv ønsker å gå på ski, at Morfar foreslår at vi kanskje kan spise en Kvikklunch.  Det synes Livia er en god idé.  Vi sitter utenfor Grisehuset og koser oss.  Livia vil ikke ta av skiene mens vi teknisk sett er på tur.

Det er på tide å hente Tante Marianne.  Livia gjør som hun har lært i barnehagen så ski og staver settes opp mot veggen.  Å ta av skiskoene er uaktuelt.  Vi kjører til Shell Grøset hvor vi venter i ti minutter før bussen kommer.

Vel tilbake til Grisehuset sammen med Tante ser Livia én tegnefilm fra NRK før hun er så trøtt at dusj er utelukket.  Det er såvidt vi får pusset tennene.  Det store er at Tante skal likke i Livias seng, og Livia skal ligge i Mormors seng.  Men hun er for trøtt til å glede seg over det.  Kvart over åtte sover hun.